Araç muayene süresi geçtiğinde, muayene süresinin geçerlilik tarihinden itibaren gecikme cezası alınır. Muayene tarihinin geçtiği her ay, muayene ücretinin yüzde 5’i kadar ceza ödenir.

Muayene Yaptırmama Cezası

Eğer aracın trafikten çekme belgesi varsa ve bu süre içinde aracın muayeneleri yapılmadıysa, bu durum belgelendiği müddetçe gecikme bedeli alınmaz.

ARAÇ MUAYENE YAPTIRMAMA CEZASI NASIL HESAPLANIR?

Muayenesiz araç cezası 2022 hesaplanırken aracın cinsine, muayeneye gideceği tarihe ve son muayene geçerlilik tarihe bakılır. TÜVTÜRK’ün sitesine girerek ceza miktarları hakkında bilgi alınmalıdır.

*** Ücretsiz Tüvtürk Araç muayene randevu alma için Tıklayınız!

Buna göre ilk olarak;

tuvturk.com.tr/gecikme-bedeli sayfasını açın. Aracınızın cinsi otomobil, motosiklet, traktör, minibüs, kamyon, otobüs, kamyonet, römork, yarı römork, çekici ya da tanker türlerinden hangisi ise seçiminizi yapın.

Daha sonra muayene tarihini yazın ve son olarak son muayenenin geçerlilik tarihini girin. “Sorgula” butonuna basın. Birkaç saniye içinde ödemeniz gereken muayene ücreti, gecikme cezası ve toplam miktar ekranınızda görüntülenecektir. Otomobil için aylık 18,64 TL sadece Tüvtürk'e ödenecek tutardır. Diğer cezalar aşağıda belirtilmiştir.

ARAÇ MUAYENE GECİKTİRME 2024 | MUAYENEİSZ ARAÇ CEZASI

Araç Muayene Yaptırmama Cezası ne kadar

Muayenesiz araç cezası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesinin a bendine göre muayenesi yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlara uygulanacak olan 2024 muayenesiz araç cezası 951 TL, ceza puanı ise 10’dur. (Muayene süresi geçtikten sonra 7 gün içinde yakalananlara verilen ceza.)

Muayenesiz olarak denetimlere takılan araçlar trafikten men edilirler ve muayenelerini yaptırmaları için 7 günlük süre tanınır. Bu süre için araç sahibi hiçbir şey yapmaz ve yeniden denetimlerde yakalanırsa Karayolları Trafik Kanunu’nun 34/b ceza koduna göre 1979 TL para cezası ödemek zorunda kalır. Trafikten tekrar men edilir ve en yakın TÜVTÜRK istasyonuna yollanır.

ARAÇ MUAYENESİ YAPILMADIĞINDA NE OLUR?

Muayenesiz araç cezaları yüksek olduğundan, sürücülerin araçlarına karşı belli sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklardan biri de aracın bakımını düzenli olarak yaptırmaktır. Gerekli muayeneler yapılmamış hiçbir araçla trafiğe çıkılmamalıdır.

Kontrollerden geçmeyen araçlarla trafiğe çıkıldığı tespit edildiğinde sürücüye belli oranlarda ceza yazılır. Periyodik olarak muayeneye girmesi gereken araçlara yazılan cezaları ruhsat sahibi ödemekle yükümlüdür. Ceza ödenmezse ve bakımlar yapılmazsa araç trafikten men edilir.

ARAÇ MUAYENE CEZASI 2024 NEREYE ÖDENİR?

Muayenesiz araç cezası ne kadar öğrendik, sırada ise diğer tüm trafik cezaları gibi muayene cezaları da e-Devlet kapısından, vergi dairelerinden, PTT şubelerinden, bankalardan ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden ödenebilir. Ceza bildirimi size ulaştıktan sonra ödemenizi bu kanallardan biri aracılığıyla yapabilirsiniz. Nakit ya da kredi kartı ile ödeme yapmanız mümkündür.

ARAÇ MUAYENE SÜRELERİ 2024 NE KADAR?

Her araç tipi için muayene süresi farklıdır. Örneğin otomobiller ve römorklar ilk iki yılın sonunda 2 yılda bir muayeneye getirilmelidirler. Ancak lastik tekerlekleri olan traktörlere ve bunların römorklarına ilk 3 yaştan sonra 3 yılda bir muayene yaptırılmalıdır.

Taksi, otobüs ve kamyon gibi diğer bütün motorlu araçlar ve bunların römorkları her yıl muayeneye getirilmelidir.

ARAÇLARIN MUAYENE SÜRESİ KAÇ GÜN GECİKEBİLİR?

Muayene tarihi geçen araçlara bir gün dahi olsa gecikme cezası verilir. Kontrollerde verilen ek süre içinde sürücü TÜVTÜRK istasyonlarına gönderilir. Bu ek süre içinde muayene girmeyen araçlara hem para cezası hem de trafikten men etme cezası uygulanır.

Muayenede ağır kusurlu çıkan araçlar için 1 ay sonraya muayene tarihi verilir. Bu sürede yeniden muayene ücreti ödenmesi gerekmez. Ancak muayene tarihi geçirilir ve yine muayeneden kalınırsa ceza ödenmesi gerekir.

Sonuç olarak çeşitli sebepler nedeniyle muayene süreleri gecikebiliyor ve sürücüler ceza ödemek zorunda kalabiliyor. Araç muayenelerinin amacı, trafikte düzeni sağlamak ve hem sürücülerin hem de diğer insanların can ve mal güvenliklerini koruyacak şekilde araçları denetlemektir.

Trafiğe çıkamayacak durumdaki araçları belli aralıklarla tespit ederek, motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerini kontrol etmek, böylece aracın ömrünün uzamasını ve ikinci el değerinin artmasını sağlamaktır.