İkinci el araç alırken hemen hemen hepimizin aklını kurcalayan sorunların başında aracın büyük bir kazaya karışıp karışmadığı gelir.
Alacağımız aracı enine boyuna incelerken plakadan ya da şasi numarasından sorgulamalar yapar, boya ya da değişen parça olup olmadığını anlamak için kontroller yaparız. Orijinal parçaların değişip değişmediğini ya da araca boya yapılıp yapılmadığını öğrenmenin birkaç yolu vardır.
ARACIN BOYANDIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Araç herhangi bir kazaya karışmış ve hasar görmüşse, hasar gören parçada çizikler ya da göçükler meydana gelmiş olabilir. Bu sorunlar macun denen bir madde ile düzeltilebilir. Macun, göçük olan yerlere sürülür.
Macun sürüldüğü belli olmasın diye boyanacak kısımlar, boya fırını olarak bilinen ve havadaki toz moleküllerinden arındırılan bir bölüme alınırlar. Burada boya ustası parçanın her tarafına eşit kalınlıkta boya sürer.
İlgili makale: Araç hasar ve değişen parça sorgulama nasıl yapılır?
Boyanın kurumasının ardından parça eski yerine takılır. Boyayı tespit etmek için yapabilecekleriniz şunlardır;
TON FARKINA BAKIN!
Eğer usta boyayı iyi yapamamışsa bu çok belli olur. İyi boyanmayan parçalarda ton farkı vardır. Ancak işçilikte sorun yoksa boyayı anlayabilmek için parçaların birleşme noktalarına bakın. Bu kısımlarda kaynak izi gibi boya kalıntıları görürseniz boya yapıldığı sonucunu çıkarabilirsiniz.
BOYA ÖLÇÜM CİHAZI KULLANIN
Boyayı anlamanın bir diğer yolu da boya ölçüm cihazıdır. Boya ölçüm cihazları boya kalınlık değerlerini ölçerek sonradan boyanan parçaları tespit edebilirler. Burada dikkat etmeniz gereken nokta her marka ve modelin değişik boya kalınlık değerlerine sahip olabileceğidir.
Araçlarda boya kalınlığı ile ilgili olarak belirlenmiş bir standart değer yoktur. Toyota, Mazda, Honda ve Hyundai gibi Uzakdoğu grubu araçlarda boya değerleri 95 um ile 135 um arasında; Fiat, Peugeot ve Citroen gibi İtalyan ve Fransız grubu araçlarda 120 um – 140 um arasındadır.
Volkswagen, Mercedes, BMW ve Opel gibi Alman grubu araçlarda boyanın altına astar çekildiği için değerler ortalamanın daha üstündedir.
Boya ölçüm cihazını kullanırken aracın boya yapılmayan bir yerinden referans değeri alın. Ardından şüphelendiğiniz kısımlarda cihazı çalıştırın. Eğer ölçüm yaptığınız yerler arasında 100 um değerinden fazla bir fark çıkarsa o kısımlara boya yapılmış demektir.
Boya kalınlığının fazla ya da az çıkması ne anlama gelir?
Sıfır araçların kiminde boya kalınlığı normal değerlerin çok üstünde çıkabilir. Bunun nedeni kalite kontrol aşamasında sorun çıkan araçlara tekrar boya yapılmasıdır. Çok eski araçlarda ise araca çok fazla pasta cila yapılması ya da yıkanması sonucu mikron değerleri standartların altında çıkabilir.
Her iki durumda da araçlardaki parçalar orijinal olduğu halde anormal sonuçlar çıkabilir. Bu durumda en sağlıklı sonucu size ekspertiz verecektir.
ARAÇLARDA DEĞİŞEN PARÇA NASIL ANLAŞILIR?
Kaza yapan araçlarda bazı parçaların düzeltilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda değiştirilmeleri gerekebilir. Araçlarda parça değişimi olup olmadığını anlamak için şunlar yapılabilir;
Kir ve su izlerini takip edin
Çok kullanılmamış araçlarda bile kir ve su yüzünden izler oluşabilir. Araçta parça değişimi varsa bu kısımlardaki izler daha belirgindir. Birleşme noktalarına ve cıvata kısımlarına baktığınızda bariz bir şekilde bazı yerlerde izler daha az belirginse bu kısımlar değişmiş olabilir.
İç kısımlara bakın
Parça değişimlerinde gelen yeni parça tamamen siyahtır. Bazı boyacılar bu parçayı boyarken iç kısmını da boyarlar. Mesela sol ön çamurluğa bakarken motorun kaputunu açtığınızda iç kısımda siyah yerler görürseniz ve bu siyahlıklar çok belirginse o kısım değişmiş demektir.
Arabanın kapısının değiştiği nasıl anlaşılır?
Kapı değişimlerini anlamak çok kolay değildir. Kapının döşemeleri sökülemiyorsa fitil yerleri kaldırılıp içine bakılabilir. Eğer herhangi bir boya varsa kapı muhtemelen orijinal değildir. Kapının menteşeleri de orijinalliği hakkında bilgi verebilir. Menteşelerin cıvataları boyalıysa kapıya işlem yapılmış olabilir.
Orijinal Parça Nasıl Anlaşılır?
Markalar, çamurluk ve ayna gibi kolayca hasar görebilen ve sıkça değiştirilebilen parçaların haricinde kalan yerler için parçanın orijinal olduğunu belirtmek amacıyla bazı işaretler koyabilir. Bu işaretler dışarıdan görünmez ve ancak ekspertizler ya da yetkili servisler tarafından fark edilebilirler.
Sonuç olarak değişen parçalara ve aracın boyasına bakarak aracın kaza yapıp yapmadığı anlaşılabilir. Boya yapılan araçların ufak tefek kazalar yaptığı, parçası değişen araçlarınsa büyük kazalar yaptığı söylenebilir.
Ufak tefek çizikler için yapılan boyalar ya da parça değişimleri çok önemli değildir ancak bazı ustalar hurdaya dönmüş araçları dahi eski haline getirebilmektedir. Bu yüzden ikinci el araç alırken bu durumlara dikkat edilmeli ve mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
İçeriğimizdeki araç boya ölçüm cihazı nasıl kullanılır kısmında araç değişen ve boyalı parçaları nasıl anlayabileceğinizi anlattık.