Kaza anında kazaya karışan taraflardan birinin zorunlu trafik sigortasının olmaması ciddi bir sorundur. Eğer kusurlu taraf sigortası olmayan taraf ise tüm masrafları bireysel olarak karşılamak zorundadır.
Eğer herhangi bir kazaya karışırsanız ve karşı tarafın trafik sigortası olmadığını fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey polisi aramak ve ihbar etmektir.
Zorunlu trafik sigortası adından anlaşılacağı gibi yaptırılması yasalarca mecburi olan bir sigorta türüdür. Sigortasız trafiğe çıkıldığı anda araç sahibi hem maddi hem de bedensel pek çok zararın tazminat riskini göze almaktadır.
Kaza sırasında sigortasız aracın sahibi ile aranızda anlaşsanız bile durum resmiyet kazanmayacağı için ilerde iletişim kurmanız ve hak talep etmeniz zordur. Bu nedenle kaza olduğu anda polisi durumdan haberdar etmeli ve hasar ödemesi ile ilgili tüm haklarınızı yasal yollarla aramayı denemelisiniz.
İlgili makale: Plaka ile Araç Trafik Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?
KAZADA KARŞI TARAFIN SİGORTASI YOKSA NE OLUR?
Normal şartlarda yani her iki tarafın da sigortalı olduğu durumlarda kusurlu tarafın sigorta şirketi kusursuz kişinin tüm hasarlarını ödemekle yükümlüdür.
Ancak kusurlu kişi aynı zamanda sigortasını da yaptırmamışsa hasarı karşılayacak ya da ödeme yapacak bir kurum yoktur. Bu durumda maddi tazminat davası açılması mümkün değildir.
Kusursuz kişinin yapabileceği iki şey vardır; bunlar rücu etme hakkı ve devlet güvence hesabıdır. Her iki yönteme kısaca göz atalım:
Rücu etme hakkı: Bir kaza yaptınız, trafik sigortanız ve kaskonuz var. Kazada sizin de kusurunuz var. Bu durumda sizin kasko sigortanız devreye girerek aracınızın tüm zararını tazmin eder. Eğer kazada hiçbir kusurunuz yoksa yine sigorta şirketiniz zararınızı öder.
Ancak karşı taraf sigortasını yaptırmadığı için “Rücu etme” hakkınız vardır. Rücu ettiğiniz anda sigorta şirketiniz tazminat miktarını sigortasız taraflardan ister. Böylece hasarsızlık indiriminiz devam eder ve mağdur olmazsınız. Sigorta şirketi zararı kusurlu araç sahibinden aldığı için hiçbir şekilde zarar etmez.
Burada zararlı çıkan taraf, sigortasız bir şekilde trafiğe çıkan ve kaza yapan araç sahibidir.
Devlet güvence hesabı: Kaza sırasında yapabileceğiniz bir diğer yol da “Güvence Hesabı”na başvurmaktır. Güvence hesabı, bedensel hasarların yaşandığı kazalarda geçerlidir. Bu hesap sayesinde hem sizin hem de aracınızdaki kişilerin aldığı zararlar koruma kapsamına alınır.
Eğer kazada kusurun kimse olduğu tespit edilemiyorsa ve karşı tarafta zorunlu trafik sigortası yoksa kazadan zarar gören kişi ve kişiler Güvence Hesabı sayesinde korunur. Ancak kazada yaralanma ya da ölüm yoksa Güvence Hesabı devreye giremez.
Güvence Hesabı’nın devreye girdiği durumları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kazaya neden olan aracın tespit edilemediği durumlarda,
- Kaza yapan aracın trafik sigortası kaza tarihinde geçerli değilse,
- Kazaya karışan araç, çalıntı ya da gasp edilmiş bir araçsa,
- Trafik sigortasını yapan firmanın mali durumu iyi değilse, kimi ruhsatları iptal edilmişse, iflas etmişse ya da iflas edecek halde ise Güvence Hesabı devreye girer.
Kişilerin hakları rücu etme ve devlet güvence hesabı sayesinde korunabilir. Yaralanmalı ya da ölümlü kazalarda bu sayede tazminat hakkı elde edilebilir.
SİGORTASIZ ARAÇ KAZA YAPARSA TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?
Aracın sigortasının olmaması tazminat alınmasına engel olmaz. Sigorta süresinin geçmiş olması yalnızca bir kusur olarak görülür ve tazminat hakkını kaybedilmesine neden olan bir durum olarak sayılmaz.
Tazminat alınabilmesi için kazadaki kusur oranına bakılır. Eğer yapılan kazada yüzde 100 kusurlu görülürseniz hiçbir şekilde tazminat alamazsınız.
Tek taraflı kazalarda tazminat almanız mümkün değildir. Ancak kazada iki tarafın da kusuru varsa ya da karşı taraf kusurlu ise sizin trafik sigortanız olmasa dahi tazminat alabilirsiniz. Sigortasız araçlar için kusur oranları; %25, %50, %75 ve %100 şeklinde hesaplanır.
Kazadaki kusur oranınız ve haklılık payınız tespit edilerek tazminat alıp alamayacağınız ya da ne kadar tazminat alabileceğiniz belirlenir.
Benzer içerik: Sovtaj Nedir? e Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?
KARŞI TARAFIN SİGORTASI YOKSA DEĞER KAYBI
Bir araç kaza yaptığında kaza sonrasında bakım ve onarım işlemlerinden sonra değer kaybeder. Araç değer kaybı talep edebilmek için bazı şartların sağlanıyor olması gerekir. Bunlar şu şekildedir;
- Değer kaybı talep edecek kişi suçlu taraf olmamalıdır.
- Kazaya iki araç karışmış olmalı. Yani kaza iki araç çarpıştığı için meydana gelmelidir.
- Kaza anından hemen sonra tutanak tutulmalıdır.
- Değer kaybı talebi 2 yıllık zaman aşımı süresinden önce yapılmalı.
- Araç 125 bin kilometrenin üstünde olmalı.
- Araç değer kaybı talebi için yaş sınırı 10 yıldır. Eğer araç 10 yaşından büyükse değer kaybı talebi reddedilir.
- Karşı tarafın trafik sigortası olmalıdır. Karşı tarafın trafik sigortası yoksa araç değer kaybını bizzat karşı taraf cebinden öder.
SİGORTASIZ ARAÇ KAZASI TAZMİNAT DURUMU
Sigortası olmayan araç kaza yaptığında kusurlu bulunursa, sigorta şirketinin karşı tararafın aracı için yaptığı ödemeyi ödemek zorunda kalabilir. Haklı bulunan tarafın kaskosunu yapan sigorta şirketi, yaptığı masrafları kazaya neden olan sigortasız aracın sahibinden tahsil edebilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Olmazsa Hangi Ceza Verilir?
Sonuç olarak sigortasız olarak trafiğe çıkmanız yasal olarak suç olduğu gibi kaza yapmanız halinde karşı tarafın zararlarını karşılamak da size düşer. Bu nedenle süresi geçmeden sigortanızı yeniletmeli ya da ikinci el araç aldığınızda vakit kaybetmeden aracın sigortasını yaptırmalısınız.