Lastik basınç sensörü nedir? Lastik basınç sensörü, lastiklerinizin basınç değerlerini sürekli olarak kontrol ederek bir problem durumunda sürücüye ikaz vermeye yarayan otomobil teknolojisidir. TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) olarak adlandırılır.
2006 yılı ve sonrasında üretilen araçların birçoğunda yer alan lastik basınç sensörü, Avrupa Birliği tarafından alınan karar ile 2014 ve sonrası üretilen araçlarda zorunlu hale getirilmiştir.
Sürücü konforunu bir üst seviyeye taşıyan bu teknoloji, güvenli sürüş için son derece önem arz etmektedir.
LASTİK BASINÇ SENSÖRÜ NASIL ÇALIŞIR?
Lastik basınç sensörü çalışma prensibi aşağıdaki videoda detaylı bir şekilde anlatılmıştır:
Lastik basınç sensörü, ABS beynine bağımlı ve bağımsız olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır.
ABS beyni ile beraber çalışan lastik basınç sensörleri, tekerleklerin dönüş hızlarını referans alarak ölçüm yapmaktadır. Bir otomobilde lastik basınçları olması gerekenin altına düştüğü durumlarda lastiklerin dönüş hızı artmakta ve ABS beyninden gelen bilgi ile lastik basınç sensörleri devreye girerek sürücüye ikaz vermektedir.
Bu yöntem TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) yani Lastik Basıncı Seyretme Sistemi’nin hayatımıza girmesi ile ömrünü tamamlamış ve yerini daha güncel olan bu modüle bırakmıştır.
TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) ise yeni model otomobillerle hayatımıza giren daha güncel bir ölçüm sistemidir. Bu ölçüm yönteminde her bir lastikte bir sensör bulunmakta ve bağımsız ölçüm yapılabilmektedir.
Her bir sensörün kendine özel kimliği bulunmakta ve bu sensörler aracılığıyla sürekli olarak otomobiliniz ile kablosuz bağlantı kurulmaktadır. Basınç değerinin belirtilen seviyenin altına düştüğü durumlarda sürücü uyarılarak lastikleri kontrol etmesi önerilir.
Lastik Basıncı İzleme Sistemi, gücünü beraberinde gelen bataryadan almakta ve 10 yıla kadar kullanım ömrü sunabilmektedir.
Lastik basınç sensörü, nadiren de olsa arızalandığı durumlarda hatalı uyarı verebilmektedir. Bunun düşük bir ihtimal olması nedeniyle sürücülerin ikaz bildirimi ile karşılaşması durumunda güvenli bir noktada gerekli kontrolleri sağlaması oldukça önemlidir.
Plaka Tanıma Sistemi (PTS) Nedir, Nasıl Çalışır?
ARAÇ LASTİK BASINÇ SENSÖRÜNÜN AVANTAJLARI
Lastik basınç sensörü ne işe yarar? Lastik basınç sensörü, sürekli olarak basınç değerlerinin kontrolünü sağlayarak sürüş güvenliği ve konforuna katkıda bulunmaktadır. Bu sayede birçok kazanın önüne geçilmekte, ideal basınç değerleri ile yakıt tasarrufu sağlanmakta ve lastiğin ömrü en iyi seviyede tutulmaktadır.
Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise otomobilinizden en iyi performansı almanızın önüne hiçbir şey geçemeyecektir.
Lastik basınç sensörünün uyarı verdiği durumlarda öncelikli olarak sürücü tarafından gerekli kontroller yapılmalı, varsa problem giderilmeli, sorun yok ise kontroller sağlandıktan sonra ikaz sıfırlama işlemi yapılarak seyahate devam edilmelidir.
Günümüzde birçok araçta bu ikaz bildirimini kapatmak için servise başvurmaya gerek olmasa da uyarıyı kapatamadığınız durumlarda en yakın yetkili servise başvurmak doğru tercih olacaktır.
LASTİK BASINÇ SENSÖRÜ NEREDE BULUNUR?
Lastik basınç sensörü, lastiklerin iç bölümüne tutturulur. Tekerlekte kullanılan sensörler lastiğin içindeki siboba ilave olarak takılır ya da lastiğin içinin tabanına yapıştırılabilirler. Bazen de jantın iç bölümüne bir kelepçeyle tutturulurlar.
LASTİK BASINÇ SENSÖRÜ TANITMA
Basınç sensörünün ID'si tanıtılmazsa çalışmaz. Basınç sensörünü araç beynine kodlamak için birkaç yol bulunur. Bunlar şu şekildedir;
- TPMS sensörünün ID'sini ECU'ya tanıtmak
- Eski sensörün ID'sini yeni sensöre yazıp lastiğe takmak
- Yeni bir ID oluşturmak ve bunu ECU'ya tanıtmak
LASTİK BASINÇ SENSÖRÜ NEREYE TAKILIR?
Tekerleklerin tamamının aynı basınçta olması ve sürüş güvenliğinin sağlanması için lastik basınç sensörü devreye girmelidir. Bu sensör sibop ile tümleşik olarak yerleştirilmelidir.