Aracınız yalnızca seyir halindeyken değil aynı zamanda park halindeyken de herhangi bir kazaya karışabilir. Ya da siz duran bir araca çarpabilirsiniz. Bu durumda hasarın durumuna ve çarpan kişinin olay yerinde olup olmamasına bağlı olarak yapılacak bazı prosedürler vardır.

Park Halindeki Araca Çarpılması

PARK HALİNDEKİ ARACA ÇARPTIM, NE YAPMALIYIM?

Park yapmış bir araca çarparsınız ve çarptığınız araçta maddi bir hasar varsa öncelikle aracın sahibine ulaşmalısınız. Aracın sahibi gelene dek aracı kesinlikle hareket ettirmemelisiniz.

Trafik kazalarında yapılan tüm prosedürler, park halindeki araca çarpıldığında da geçerli olmaktadır. Bu nedenle araç sahibi de geldikten sonra aracın farklı açılardan fotoğraflarını net bir şekilde ve yatay olarak çekin.

Sonrasında ise araç sahibi ile birlikte kaza tespit tutanağı düzenleyin. Araç sahibi olay yerine geldiği için trafik polisini çağırmanıza gerek yoktur. Eğer kaza alanında trafik levhaları varsa onların da fotoğrafını çekin. Fotoğraf çekerken plakaların görünür bir şekilde olmasına mutlaka dikkat edin.

Çarptığınız aracın sürücüsüne ulaşamıyorsanız araçların fotoğrafını çektikten sonra araç sahibi size ulaşabilsin diye aracın camına telefon numaranızı ve plakanızı yazıp bırakmanız gerekir.

Böyle bir durumda kesinlikle iletişim bilgilerinizi bırakmadan olay yerini terk etmemeniz gerekir. Çarptığınız araçta oluşan hasar sizin trafik sigortanızdan karşılanmalıdır.

PARK HALİNDEKİ ARACIMA ÇARPIP KAÇMIŞLAR, NE YAPMAM GEREKİR?

Duran aracınıza biri çarptığında ve çarpan kişi kaçtığında ilk olarak çevredeki kişilerden bilgi almalı ve çarpan aracın plakasını öğrenmelisiniz. Eğer olayı gören kimse yok güvenlik kameralarına ve mobeselere bakılmalıdır.

Özellikle sokak aralarında ya da konut ağırlıklı bölgelerdeki güvenlik kameralarında çekim süreleri sınırlıdır. Bu nedenle plaka öğrenme işini ertelememeli ve bir an önce size çarpan kişiyi bulmanız gerekir. Bu sırada polisi durumdan haberdar etmeli ve olay yerine çağırmalısınız.

Size kimin çarptığı belli olmadığı için kaza tespit tutanağını siz değil polis tutmalıdır. Polisin düzenlediği tutanağı ve aracınızdan çektiğiniz fotoğrafları sigorta şirketine bildirmeniz gerekir. Eğer çarpan kişiyi tespit edemezseniz ve kaskonuz varsa, hasarlarınız kaskodan ödenir.

YASAK YERE PARK EDEN ARABAYA ÇARPMA

Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmaz. Olay yerine trafik polisi çağrılıp düzenlenen tespit tutanağı sigorta şirketine gönderilir.

Çarpan tarafın sigortasından hatalı park eden kişinin tüm zararları karşılanır. Yanlış yere park eden kişiye ise trafik kuralı ihlali yaptığı için para cezası kesilir.

PARK HALİNDEKİ ARACA ÇARPMA KUSUR ORANI NEDİR?

Bütün kazalarda kusur oranı, eksper incelemesine ve kaza tespit tutanağına bakılarak belirlenir. Tutanağa eklenen kaza fotoğrafları sigorta şirketine ulaştıktan sonraki 3 iş günü içinde değerlendirme yapılır.

Daha sonra park halindeki çarpma Tramer kayıtlarından sorgulanabilir. Taraflar eğer Tramer sonucuna itiraz etmek isterlerse, bu itirazlarını 5 iş günü içinde yapmalıdırlar.

Sürücünün tam kusurlu olduğu durumlar şunlardır;

  • Yerleşim birimleri dışında kalan karayolu üstünde, arıza ve sağlık sorunları gibi zorunlu durumlar haricinde park etme ya da duraklama gibi haller bir kazaya sebep olursa sürücü %100 kusurlu bulunur.
  • Kurallara uygun olarak park eden araçlara çarpıldığında çarpan kişi %100 kusurlu bulunur.

PARK HALİNDEKİ ARACA ÇARPMA BEYAN ÖRNEĞİ

Park etmiş bir araca çarptığınızda sigorta şirketinin hasarları ödeyebilmesi için vakit kaybetmeden durumu firmaya bildirmeniz gerekir. Yazılı olmasa bile telefonla arayarak firmayı durumdan haberdar edebilirsiniz.

Kaza nedeniyle meydana gelen hasarın ödenebilmesi için kaza tespit tutanağı doğru bir şekilde doldurulmalıdır.

Kazanın olduğu yer, saat, görgü tanıklarının verdiği ifadeler, plaka ve sürücüye ait bilgiler tutanakta yer almalıdır.

Ayrıca tarafların kaza hakkındaki görüşleri ve imzaları da tutanakta bulunmalıdır. İmzalanmayan belgelerin resmi olarak bir hükmü yoktur. Eğer sürücüler arasında anlaşmazlık yaşanırsa trafik polisi olay yerine çağrılmalıdır.