Plakada sahtecilik yapmak cezası ağır olan bir suçtur. Sahte plaka kullanmanın cezası 2024 yılında 13 bin 107 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın 15 günlük süre içinde erken ödenmesi halinde cezaya %25 indirim uygulanır. Sahte plaka cezası erken ödeme indirimli hali 8 bin 830 TL’dir.
Sahte plaka cezası sadece para cezası olarak değil ceza puanı olarak da işlem görür. Sahte plaka yaptırma suçu işleyenlere ayrıca 20 ceza puanı verilir. Bu puan bilindiği gibi en yüksek yaptırımlardan biridir. Bir sürücü 100 ceza puanına ulaştığında ehliyetine 2 ay süreyle el konulmaktadır.
SAHTE PLAKA NEDİR?
Tescilli plakanın çalınarak ya da kopyalanarak aynı marka, model ve renkteki bir başka araca takılarak kullanılması plakada sahtecilik suçudur. Aynı şekilde ticari araç plakalarının ikiz plaka şeklinde birden çok araçta kullanılması, plakada silinti ya da kazıntı yaparak kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırını aşmak, emniyet şeridini ihlal etmek ve elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilmemek için kullanılması plakada sahteciliktir.
SAHTE PLAKA NASIL ANLAŞILIR?
Sahte plakaları anlamanın pek çok yolu vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Plakanın üstünde okunmayı güçleştirecek şekilde vida ya da yansıtıcı boya bulunur.
- Plakanın üstünde dalgalı çizgi şeklinde hologram, TR ve Ayyıldız hologramları yoktur.
- Plakadaki harfler ve rakamlar standartların dışındadır.
- Plaka yırtılmış, hasar görmüş ya da karakterler silinmiştir.
- Plakanın üzerine folyo yapıştırılmıştır ya da şeffaf örtü konulmuştur.
- Üzerinde yetkili kurumun onay mührü yoktur.
- Aynı plaka birden çok araçta kullanılmaktadır.
Bu şekilde kullanılan plakalar sahte olarak nitelendirilirler ve trafikte yakalanmaları halinde sürücüye cezai işlem uygulanır.
Önerilen yazı: Özel plaka nedir, nasıl alınır, https://plakakodlari.com/ozel-plaka.html
GERÇEK PLAKA NASIL ANLAŞILIR?
Gerçek plaka standartları Tüvtürk tarafından açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre bir plakanın gerçek olup olmadığı şu şekilde anlaşılır;
- Plakanın üstünde harflerin ve rakamların okunmasını güçleştirecek şekilde vida ya da yansıtıcı boya kullanılmamıştır. Plakaya herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır.
- Plakanın üstünde dalgalı çizgi biçiminde hologram, TR ve Ayyıldız hologramları bulunur.
- Plakadaki harfler ve rakamlar standartlara uygundur. Kalın ya da renkli karakterler yoktur.
- Plaka yırtılmış, delik ya da hasar görmüş değildir. Karakterler silinmemiştir ve okunaklıdır.
- Plakanın üzerine folyo yapıştırılmamıştır ya da şeffaf örtü konmamıştır.
- Üstünde yetkili kurumun onay mührü bulunur.
Bu özelliklerdeki plakalar gerçektir.
İKİZ PLAKALI ARAÇ NE DEMEK?
İkiz plaka en çok taksi gibi ticari araçlarda kullanılmaktadır. Mükerrer plaka olarak da bilinen ikiz plaka, bir araca ait tescilli plakanın kopya edilerek başka bir araca takılması demektir. Bunun sonucu olarak aynı plakaya sahip birden çok araç olur. Korsan taksicilikte sıkça yaşanan bu durum bir suçtur ve cezası vardır.
İKİZ PLAKA CEZASI NE KADAR?
İkiz plaka sahte plakaya oranla daha sık kullanılır. Bunun sebebi plakanın kusurlu olmamasıdır. İkiz plakalar yönetmeliğe uygun şekildedirler ve elektronik denetleme sistemleri ya da trafik ışığı gibi yerlerde okunmalarında bir problem olmaz.
İkiz plaka kullanımı ile ilgili Karayolları Trafik Kanunu’nda “başka bir araca ait plaka kullanmak” konusunda ciddi bir yaptırım söz konusudur. Buna göre ikiz plaka kullanma cezası 2024 yılı için 14 bin 107 TL ve 20 ceza puanı olarak belirlenmiştir. Eğer cezayı 15 günlük süre içinde erken öderseniz tutar 9 bin 830 TL’ye düşer.
Trafik cezaları ile ilgili makalem: Trafik Cezaları 2024
SAHTE PLAKA SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Sahte plaka sorgulama SMS ile (5664), Sigortam 360 ile, Çağrı Merkezinden ve PTT yoluyla yapılır. Plaka ile Hasar sorgulama yapar gibi aracın plakasıyla pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sonuç olarak plakayı çoğaltarak ya da üzerinde işlem yaparak görüntüleme sistemleri tarafından okunmasını engellemek ağır trafik kusurlarından biridir. Sahte plaka kullanan araç sahiplerine para cezası ile birlikte adli işlem yapılır.