Trafik cezası ödemeleri 4 farklı şekilde yapılabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- İnternetten (GİB, e-Devlet, Karayolları Genel Müdürlüğü, internet bankacılığı / mobil bankacılık ve ePTTAVM)
- Banka şubeleri ya da ATM’leri
- PTT şubeleri ya da ATM’leri
- Vergi daireleri
1. TRAFİK PARA CEZASINI İNTERNETTEN NASIL ÖDERİM?
İnternetten trafik cezası ödeme için kullanabileceğiniz pek çok seçenek vardır. Bunlar;
- Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi
- İnternet bankacılığı/mobil bankacılık
- E-Devlet sistemi
- E-PttAvm
Şimdi bunları nasıl yapacağınızı tek tek açıklayalım:
a) GİB Trafik Cezası Ödeme Plaka ile 2023
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesi sistemini kullanarak plakanıza yazılan 2022 trafik cezalarını ödeyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekildedir;
- Öncelikle ivd.gib.gov.tr/trafik-cezası adresine tıklayın.
- Ardından “Hızlı Ödeme” sekmesinin altında yer alan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” bağlantısına gelin.
- T.C. kimlik numaranızı ya da vergi kimlik numaranızı girin.
- Plakanızı hiçbir boşluk olmadan yazın.
- Özel plaka kullanıyorsanız özel plaka kısmında “Evet” seçeneğini işaretleyin.
- Harflerden ve sayılardan oluşan güvenlik kodunu da yazdıktan sonra “Sorgula” butonuna basın.
- Karşınıza ödeme yapmanız gereken cezalar çıkacaktır. Ödeme yapmak istediğiniz cezayı seçin.
- “Öde” butonuna basın.
- Cezayı ödemek isteyip istemediğiniz sorulacaktır. “Devam etmek istiyor musunuz?” şeklinde gelen ekranda “Evet” butonuna basın.
- Karşınıza GİB ödeme ekranı gelecektir.
- GİB ödeme ekranında yurt içi kartlar, e-banka hesabı, mobil ödemeler ve yabancı ödemeler şeklinde 4 seçenek çıkacaktır.
- Ödeme şeklinizi seçin.
- Yurt içi kartları seçtiğinizde kart numaranızı, kart tipinizi ve son kullanma tarihi gibi bilgileri doğru girmeye özen gösterin. E-banka hesabını seçerseniz yalnızca Vakıfbank’ı tercih edebilirsiniz. Mobil ödemelerde Garanti Pay, Yapı Kredi Pay ve Maximum Mobil seçenekleri vardır. Yabancı ödemelerde ise Kart (Card), AliPay, UnionPay, BanContact, EPS, GiroPay, İDEAL ve SafetyPay seçenekleri bulunur.
- Ödeme kanalına karar verdikten sonra ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
> Daha fazla güncel araç ve trafik bilgisi için plakalar plaka kodları ana sayfamızı ziyaret ediniz.
b) Plakadan E-Devlet Trafik Cezası Ödeme
E-Devlet kapısını kullanarak trafik cezası ödemek için şu adımları izlemelisiniz;
- İlk olarak turkiye.gov.tr/trafik-cezası-öde adresine girin.
- Ardından sırayla “Kurumlar – G Harfi – Gelir İdaresi Başkanlığı” yolunu izleyin.
- Daha sonra sayfayı aşağı kaydırın ve “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” bağlantısına tıklayın.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra isminize kayıtlı plakaya yazılan cezaları görüntüleyebilirsiniz.
- Ödeme yapmak istediğiniz cezayı seçin ve “Ödeme Yap” butonuna basın.
Ödeme yaptıktan sonra sayfayı güncellediğinizde cezaların silinmiş olduğunu göreceksiniz. Eğer sayfayı güncellediğiniz halde hala cezalar görünüyorsa tekrar ödeme yapmayın. Bir süre sonra sayfayı tekrar yenilemeyi deneyin.
c) Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik Cezası Ödeme
Ulaştırma Bakanlığı trafik cezası ödemesi yapmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
- Öncelikle kgm.gov.tr/Geçiş-İhlal-Sorgulama sayfasını ziyaret edin.
- Daha sonra araç plakasını ve 5 haneli güvenlik kodunu girin.
- Bilgilendirme metnini okuduktan sonra "Okudum, anladım" yazan yere işaret koyun.
- "Sorgula" butonuna basın.
- Arama sonucunda plakaya yazılan trafik cezaları görüntülenecektir.
- Cezayı seçtikten sonra "Ödeme" butonuna basın.
- Açılan ödeme ekranına kart bilgilerinizi girdikten sonra plakaya yazılan trafik cezası ödemesini yapabilirsiniz.
d) İnternet Bankacılığı/Mobil Bankacılık Yoluyla Online Trafik Cezası Ödeme
Pek çok banka internet bankacılığı ya da mobil bankacılık hizmeti vermektedir. Siz de anlaşmalı olduğunuz bankanın mobil şubesini ya da internet şubesini kullanarak trafik cezalarınızı ödeyebilirsiniz.
Trafik cezası ödeme Yapı Kredi Bankası'ndan nasıl yapılır?
Mobil bankacılık ya da internet bankacılığından hesabınıza giriş yaptıktan sonra "Ödemeler" sekmesini açın. Burada "Trafik Cezaları" seçeneğini göreceksiniz. Cezayı seçmenizin ardından ödeme yapacağınız hesabı seçmeniz ve "Öde" butonuna basmanız yeterlidir.
e) PTT Trafik Cezası Ödeme Plaka 2023
İnternetten PTT araç cezası ödeme yapmak için şu adımları uygulayın;
- Öncelikle www.pttavm.com/trafik adresine girin.
- Siteye girdiğinizde üst menüde “Trafik Cezası Öde” kısmına tıklayın.
- Gerçek ya da Tüzel kişi seçiminizi yapın.
- Kimlik numarası / vergi numarası ve plaka bilgisi girerek “Sorgula” butonuna basın.
- Açılan sayfada görünen cezaların üstüne tıklayarak “Öde” butonuna basın. Eğer hiçbir cezanız yoksa “Beyanlı Öde” butonuna basın. Beyanlı ödeme yapmak için ceza tutanağınızın yanınızda olması gerekir. Açılan formda adınızı, soyadınızı, adresinizi, tutanaktaki seri ve sıra numarasını, tutanak düzenlenme tarihini, tutanak tebliğ tarihi ve ceza tutarını yazıp “Sorgula” butonuna basın ve gelen sayfadan ödemenizi tamamlayın.
2. BANKA ŞUBELERİNDEN YA DA ATM’LERİNDEN TRAFİK CEZASI ÖDEME NASIL YAPILIR?
Trafik cezası bankamatikten ödenir mi? Ziraat Bankası ve Halkbank'ın bankamatiklerinden trafik cezası ödemeleri yapılabilir. Diğer bankalarda bu hizmet yoktur.
Banka şubelerine gittiğinizde sıra numarası almalı ve gişedeki görevliye sürücü belgenizi vermeniz yeterlidir. ATM’lerden işlem yapmak için “Ödemeler” sekmesine gelebilir ve cezanızı seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Banka şubelerinde tüm trafik cezaları gibi trafik radar cezası ödeme de yapabilirsiniz.
3. TRAFİK CEZASI ÖDEME PTT ATM ya da PTT ŞUBELERİ 2023
PTT şubelerinden ya da ATM'lerinden trafik cezası ödeme nasıl yapılır? Trafik cezası ödeme yapmak için PTT şubelerini ya da ATM'lerini kullanabilirsiniz. PTT şubeye gittiğinizde görevliye ehliyetinizi vermeniz yeterlidir. PTT ATM'den trafik cezası ödeme yapmak içinse "Ödemeler" sekmesinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
4. VERGİ DAİRESİNDEN TRAFİK CEZASI ÖDEME NASIL YAPILIR 2023?
Vergi dairelerinde trafik cezaları tahsil edilmektedir. Ancak vergi ödemeleri nedeniyle yoğunluk çok fazla olduğu için genellikle bu kurumlar tercih edilmemektedir.
2023 TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME Plaka ile
Trafik cezaları tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmelidir. Ödenmeyen cezalar için her ay %5 gecikme faizi uygulanır. Ceza ödenmediği süre boyunca gecikme faizi eklenmeye devam eder ve ödenmesi gereken tutar devamlı artar. Örnek verecek olursak; 1100 TL’lik trafik cezanız var. Bu cezayı 15 gün içinde öderseniz yüzde 25 indirimden faydalanabilir ve cezayı 850 TL olarak ödersiniz.
74/B Trafik Cezası Erken Ödeme 2023
Işıklı trafik işareti ya da görevli bir kişi olmayan ancak trafik işareti ya da levhalarıyla belli edilmiş yaya ya da okul geçitlerine yaklaşırken hızı azaltmamak, bu yollardan geçen ya da geçmek üzere olan yayalara ilk geçiş hakkını tanımama Karayolları Trafik Kanunu’nun 74/b maddesidir. Bu maddeye uymayan sürücülere 20 ceza puanı ve 1555 TL para cezası verilir. Tebligatlı trafik cezası ödeme erken yapılması halinde %25 indirim yapılır ve aynı ceza 916,25 TL’ye düşer.
61/1-b Trafik Cezası Erken Ödeme Plakadan
Araç yolu üzerinde park yapmanın trafik işaretleriyle yasak edildiği bölgelere park eden sürücülere Karayolları Trafik Kanunu’nun 61/1-b maddesine göre 10 ceza puanı ile birlikte 311 TL para cezası verilir. Bu tutarın erken ödenmesi halinde sürücüler %25’lik indirimden faydalanabilirler ve aynı kusurun indirimli hali 258,25 TL olur.
73/c Trafik Cezası Erken Ödeme
Seyir halinde cep telefonu ya da araç telefonu gibi haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere Karayolları Trafik Kanunu’nun 73/c maddesine göre 10 ceza puanı ile birlikte 428 TL para cezası verilir. İndirimli trafik cezası ödeme yapmak için bu tutarın 15 günlük süre içinde ödenmesi gerekir. Böylece trafik park cezası ödeme tutarı 521 TL’ye düşer.
BEYANLA TRAFİK CEZASI ÖDEME NEDİR?
Sürücü, yaptığı olumsuz davranışlar nedeniyle trafik cezası alırsa, bu durum kendisine yazılı olarak tebliğ edilir. Kişinin kendisine verilen cezalara beyanlı trafik cezası denmektedir. Ehliyete el konması, hapis cezası alınması ya da dava açılması gibi durumlar bu kapsamda değildir ve beyanlı trafik cezası olarak kabul edilmezler.
Beyanlı trafik cezasını öğrenmek için öncelikle Plaka ile Trafik Cezası Sorgulama yapılması gerekir. Sorgulama yaptıktan sonra beyanlı trafik cezası ödemelerini online olarak Gelir İdaresi Bakanlığı'nın web sitesinden yapabilirsiniz.
EHLİYETE YAZILAN CEZA PLAKADA GÖRÜNÜR MÜ?
Hız aşımı, kırmızı ışıkta geçme ya da hatalı sollama gibi sebeplerden ötürü alınan cezalar plakaya işlemektedir. Ancak trafik sigortasının yapılmaması, ruhsatın araçta olmaması, eksik belge ya da benzeri cezalar ehliyete işler. Bu tip durumlarda plakaya yazılan ceza ödemeleri araç sürücüsünün sorumluluğu altındadır. Ruhsata yazılan cezalar ise araç sahibine aittir.
ADIMA YAZILAN TRAFİK CEZASI ÖDEME PLAKA İLE
Şahsa yazılan trafik cezası ödemesi e-Devlet yoluyla yapılmaktadır. E-Devlet sistemini kullanarak bir başkasının trafik cezasını ya da herhangi bir plakaya yazılan cezayı görüntüleyemezsiniz.
TRAFİK İDARİ PARA CEZASI 2023 ÖDEME
Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı'nda belirtilen maddelere göre ödemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki muhasebe departmanlarına, vergi dairelerine, anlaşmalı bankalara ve PTT'lere ödenebilir. İdari para cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmelidir. Belirtilen süre içinde tutarın yatırılması halinde 4'te 1 oranında indirimden yararlanılabilir.
EGM 2023 TRAFİK CEZASI ÖDEME
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden trafik cezaları ödenememektedir. Yapılan sorgulamalarda sistem sizi e-Devlet kapısına yönlendirir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü şubelerine giderek de ödeme yapamazsınız. Elden ödeme yapabileceğiniz yerler bankalar, ATM'ler ve vergi daireleridir.
Sonuç olarak trafik cezanızı en hızlı internetten ödeyebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı, E-Devlet, KGM, PTT ya da bankaların mobil/internet şubeleri yoluyla vakit kaybetmeden ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.